torsdag 31 mars 2016

Syrenflytt och vårkänslor

Äntligen har jag kunnat komma igång ute i trädgården!! Som jag har längtat, även om det är skönt med en vinterpaus...
Annandagpåsk klippte jag ner de flesta av perennerna, det börjar komma nya spirande skott så det kändes som bra tajming. Nu ska jag bara ha tag i gödsel som ska spridas i alla rabatter.

I väntan på gödslet så tog jag tag i projektet att flytta syrenplantor som står innanför staketet. De har vuxit sig för stora så nu får de en ny plats att breda ut sig på. Utanför vår trädgårdstomt har vi en stor gräsplan som tidigare var lagugårdsplan och troligen grusad. Jag har länge varit trött på att det bara är en enda stor gräsmatta till ingen nytta, ser ju inte så inbjudande ut. Dessutom är det inte så roligt utsikt och ofta blåsigt. Nu sätter vi syrenen som en häck som både ger lite lä (iaf när de vuxit till sig lite) och något snyggare är industri att titta på :-)
Här har jag till och med lyckats få med sambon att hjälpa till med grävningen. Väldigt skönt, då kan jag gräva nåt ny rabatt istället kanske... ;-)

Här ser ni vad jag menar med utanför trädgården, det finns mycket potential här. Jag vill också sätta några träd längs gränsen mot vägen för att få lite mer inramning och ombonad känsla. 

Här står syrenerna nu, "härligt insnärjda" i gräs och ogräs. Tur att de är så tåliga som de är. Jag satte dessa här för kanske 5-7 år sedan och då var de små skott på ca 20 cm som jag grävde upp som rotskott ur gräsmattan. Det går rätt så fort ändå för dem att växa upp. Nu är de ca 1,8 m.

Nu kommer några härliga vårbilder så jag minns lite till nästa år hur det såg ur. Här kommer kejsarkrona som jag hoppas kommer blomma för första gången i år. Den har nu fått lite benmjöl och jag har galler runt (förut vid bildtagning :-) ) för att inte hönsen ska sprätta sönder den. Förra året har jag för mig att det var en fotboll som sköt av den...

Vad fort det går helt plödsligt. Här kommer både jättevallmo, allium och tulpan mm.

Lite granris ligger kvar som skydd för rosen. Rostornet ska få sig en omg färg till i år.

Aklejan har också kommit långt på vissa håll. Den är så söt när den vecklar ut alla sin blad.

Julros fådd av svärmor. Bladen har jag klippt bort för de var så fula efter vintern.

Första året med tibast, denna har jag längtat efter att få se i blom och framför allt doftaloss på. Köpte den på facebook förra hösten och den har tagit sig fint.

Den mörkröda julrosen har inte kommit så långt ännu och har inte så mycket blommor på gång heller tycker jag. Kanske vill den flytta någon annanstans? Även här har jag klippt bort de fula bladen, kanske gillar den inte det??

Här är det iaf översållat med knoppar. Lilla nyfikna Sally hoppade också in på ett hörn...I växthusen börjar det fylla på med växter av div slag. I de små svart krukorna har jag jätteverbena som jag tog upp som frösådda från grusgången i höstas och har övervintrat i garaget. Alla har klarat sig fint och har nu fått var sin kruka. Kommer bli många fina plantor i sommar och helt gratis!

Denna sötnos köpte jag för ett tag sedan och den ska snart få flytta ut i nån rabatt.

Dessa ser ju för roliga ut och jag fick fundera ett tag innan jag kom på vad det var. Fänrikshjärta måste det vara.

Oj, vad långt inlägg det blev. Nu ska jag gå och titta ikapp på Monty Don och hans vänner :-)
God kväll!
Katarina


8 kommentarer:

 1. Mycket bra idé att sätta syrenhäck där. Några rejäla buskar och mindre träd på andra sidan utanför trädgården och du ser inte industrierna mer... :)
  Fin helg till dig!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Du gör helt rätt i att plantera en syren häck där!! Både för utsikten och vindskydd!! Släng upp några snabb växande buskar och träd också när sambo ändå jobbar. Tex Fläder växer snabbt och blir stor!! Kanske ett körsbärsträd vet inte om det växer så snabbt men dom kan bli stora och otroligt vackra på våren samt goda bär på hösten. Du har verkligen stor potential där!! Allt gott Mari

  SvaraRadera
 3. Ser ut som våren kommit en bra bit hos dig! Fint med alla julrosor. Det kommer att bli jätte fin och bra med syrenhäcken på nya stället!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Syrenhäck blir super där, tänk att se den blomma istället för den tråkiga horisonten! Kul att ha lite ytor att jobba med, och bra med grävhjälp!! Kram Elin

  SvaraRadera
 5. Blir nog jättebra med syrenerna på nya stället och skönt med grävhjälpen!
  Älskar bilden med Sally och så mysigt du har det i växthuset. Vilken bonus med självsådda jätteverbenor. Här verkar jag bli utan i år.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Det ser ut att bli ett riktigt lyft med en syrenhäck som utsikt. Vips får du en 'ledig' yta att plantera något annat på också :) Härliga vårbilder, nu börjar våren verkligen visa sig därute.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 7. Det är en hel del på gång hos dig. Blir säkert bra med syrenhäcken. Vissa av mina julrosor har också fula blad, jag har klippt bort de fulaste, och de verkar inte bry sig. De har piggnat till efter regnet.
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
 8. Så bra det blir med syrenhäcken!
  Härligt med allt som är på gång ute i trädgården och i krukorna. Känner igen känslan, att plocka självsådder, kruka och sedan plantera ut...
  Allt gott!
  /Katarina (snyggt namn ;o)

  SvaraRadera

Tack för att du tittade in och vill du lämna en kommentar blir jag så glad!